Καλησπέρα! Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα πιο ευχάριστο θέμα. Θα σας πω μερικά πράγματα για τον Grigori Perelman… Ίσως το μεγαλύτερο εν ζωή μαθηματικό μυαλό στον κόσμο μας… Ένας άνθρωπος ο όποιος κατάφερε να λύσει ένα από τα 7 άλυτα προβλήματα των μαθηματικών. Η ιστορία του σίγουρα θα σας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για κάποιον τρελό ψωνισμένο με τα μαθηματικά…. Όμως κατά την γνώμη μου κάτι άλλο γινόταν μέσα στο μυαλό του…


Ο Grigori Perelman λοιπόν γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1966 στις 13 Ιουνίου. Στο τεσσαρακοστό έτος της ζωής του έλυσε ένα από τα 7 άλυτα προβλήματα των μαθηματικών το Poincaré conjecture. Ύστερα από μερικούς μήνες καλείτε να πάρει το Fields Medal(κάτι σαν το Νόμπελ των μαθηματικών) όμως το αρνείται… Το 2010 χάρη στην λύση που έδωσε σε αυτό το άλυτο μαθηματικό πρόβλημα κερδίζει το Millennium Prize Problems award και ένα εκατομμύριο δολάρια τα οποία αρνείται εξίσου…


Από την ιστορία αυτού του μαθηματικού το συμπέρασμα μου είναι πως κάποιες ιδιοφυίες σαν τον Perelman έχουν καταλάβει ότι ευτυχία δεν κρύβετε σε ένα εκατομμύριο δολάρια η σε έναν τιμητικό τίτλο αλλά σε άλλες καθημερινές ασχολίες [παραδείγματος χάρη το να μαζεύεις μανιτάρια (όπως ήταν και απάντηση του στον δημοσιογράφο του περιοδικού Science, o όποιος του τηλεφώνησε για να του πάρει συνέντευξη και ο Perelman του το έκλεισε στην μούρη λέγοντας του πως αυτήν την στιγμή μαζεύει μανιτάρια] …

Διονύσης Λ.

4 σχόλια:

  1. Ok. Τι να πω εγώ τώρα. Μπορεί να έλυσε ένα από τα επτά άλυτα μαθηματικά προβλήματα όλων των ετών, αλλά με το απλό μέτρημα πρέπει να έχει ενα θεματάκι. Άκου εκεί, αρνήθηκε ένα εκατομμύριο δολλάρια . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 10εις την έκτη μπορεί να του φενόταν μικρός αριθμός... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχ.... καλο! αλλά μπράβο στον τύπο ... είχα ακούσει ότι δούλευε 8 χρόνια για να βρει την λύση... Και αρνήθηκε τ φράγκα... ΜΑΓΚΙΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μισώ τα μαθηματικά! αλλά εντάξει...καλός ο τύπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή