IDEASRemember, Remember, the 5th of November...

Μα τελικά πιστεύω πως αυτό που λείπει πλέον από τον κόσμο μας, είναι οι ιδέες. Συγκεκριμένα μια ιδέα.

Βλέπετε, στις μέρες μας η διάθεση και η φυσική αν θέλετε ορμή του ανθρώπου είναι έτοιμη για κάτι μεγάλο. Κάτι σπουδαίο για να γραφτεί στην ιστορία.

Περίπου ανα 50 χρόνια και πολύ λιγότερο μάλιστα ο κόσμος μας διαταρράσεται από κάτι σπουδαίο. Κάτι που άλλαζει το πρόσωπο του κόσμου. Πόλεμοι συνήθος, τρελοί, αλλαζόνες ηγέτες. Γεγονότα που αποσυντονίζουν την τάξη, την στασιμότητα, την αδράνεια της ζωής.

Τα τελευταία 50 χρόνια δεν έγινε τίποτα σπουδαίο. Μόνο προσπάθειες. Πάντοτε όμως πίσω από της προσπάθειες αυτές υπήρχε ένα μαύρο κουτί να τις υποδαυλίζει και να της βαφτίζει ως ασήμαντες. Ο λόγος φυσικά για την τηλεόραση, της διαφημίσεις και τα χιλιάδες μπιχλιμπίδια, μέσα προπαγάνδας φανερά και μη, τα οποία πλέον έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Ό,τι κι αν γίνει, πιστεύαμε ότι θα περνούσε. Μήπως όμως βρισκόμαστε σε λήθαργο; Πόσοι λίγοι μα λίγοι νοιάζονται για το τί συμβαίνει πραγματικά γύρω μας; Πόσοι δεν χρησιμοποιούν την αντίδραση και την επανάσταση ως καταναλωτικό αγαθό και μάλιστα πολυτελείας; Η ιδέα της ύλης, του ψωνίζω άρα υπάρχω και της απόλυτης θνησιμότητας του ανθρώπου δεσπόζει πάνω από τον κόσμο τα τελευταία πολλά χρόνια. Και κανείς δεν τολμά φυσικά, ούτε καταφέρνει να την ταρακουνήσει.

Η ιδέα αυτή όμως, δεν μπορεί ακόμα τουλάχιστον να συμπεριλάβει την μαζική οργή, την θλίψη και την αγανάκτηση του ανθρώπου που κάθε μέρα βλέπει την οικογένεια του με απογοήτευση, χωρίς δουλειά και συχνά χωρίς φαϊ.

Κάθε ιδέα πέφτει και βυθίζεται στην ιστορία. Δεν πιστεύω πως η σημερινή ιδέα του κόσμου μας είναι αιώνια όπως φαίνεται και όπως λένε πολυάριθμοι ειδικόι.

Το κέφι υπάρχει. Ο χρόνος είναι σωστός. Η σχετική συμμετρία του κόσμου μας, περιμένει.

Από ποιά ιδέα όμως θα κρατηθούμε, θα ενωθούμε εμείς για να συνεχίσουμε αυτή την ιστορία; Πώς φτιάχνεται μια ιδέα; . . .

4 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίο το αρθρο σου...! Καίριος ο προβληματισμός... Μια ιδέα ίσως φτιάχνεται από την ακατανίκητη ανάγκη για το ωραίο και το δίκαιο... Για το ανθρωπινότερο... Από ενα στίχο, ή μια ταινια... από έναν έρωτα... ένα όνειρο ή έναν εφιάλτη... Αυτό είναι που λείπει τόσο καιρό από την πραγματικότητα... Μια καλή , νέα ιδέα... που να πηγάζει από την ζωή... Και να στηρίζει την ίδια την ζωή... όχι την επιβίωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. διαμαρτύρομαι!κτυπάω μάλιστα και το "τασάκι" μέ ένα κουταλάκι! [βεβαιώνω ότι]τα τελευταία πενήντα χρόνια ξεκίνησε ένας άνωθεν ταυτόχρονος πνευματικός (και συνεπώς αόρατος)κατακλυσμός ιδεών και "αντι-ιδεών, τέτοιος που η ανθρωπότητα δεν είδε απο καταβολής κάσμου(και συνεχίζεται εξακολουθητικά μέχρι στιγμής καταιγιστικά, θετικά και αρνητικά). η σύλληψη όμως μιας ιδέας καλού (και όχι η κατα-νόηση η οποία έπεται) προυποθέτει κάποιος ενσυνείδητα να δημιουργήσει τις προυποθέσεις "σύλληψης-κυοφορίας-γέννησης" αυτής της ιδέας-αλήθειας (αντίθετα οι ιδέες κακού δια της βίας εμφυτεύονται στα ασυνείδητα όντα τα οποία τις κυοφορούν-γεννούν-διαδίδουν-επαυξάνουν κλπ.)(εκτός αν βλέπω-ακούω..λάθος;)συνεπώς,για να ολοκληρώσω την τοποθέτηση μου, "όλη η ζωή μια αστραπή-ιδέα και όποιος πρόλαβε είδε-κεραυνοβολήθηκε ή παράβλεψε-και πήρε το σπίτι του φωτιά!".
  υπάρχουν ιδέες-υπάρχει αλήθεια χωρίς μάσκες-κουκούλες! ρωτείστε και τον ήλιο αυριο στην ανατολή!!
  ευχαριστώ και χαιρετισμούς!
  δον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε μου δεν έχεις άδικο. Αλλά η τεράστια αυτή ποικιλία ιδεών έχει δημιουργήσει έναν συνοστισμό παρόμοιων ιδεών. Παρόμοιων όχι ως προς το περιεχόμενο, αλλά προς το σκοπό. Καμία δεν έχει τη δύναμη και την μαζικότητα που εννοώ στο απο πάνω κείμενο. Όλες είναι μικρές και ψιλοασήμαντες. Ιδέες ζωής κατα τη γνώμη μου και όχι ζωών. Όχι παγκόσμιες. Ατομικές παροδικές αντικαταστάσιμες και χιλιοξεπλυμένες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σευχαριστώ για την φιλία σου. οι "παρόμοιες" και ποικίλες ιδέες που λές είναι οι κάπηλες-παραποιητικές-κίβδηλες-εν τέλει αυτές που είναι το "φαίνεσθαι" και το "αλαλάζον κύμβαλον" δηλαδή οι παραπλανητικές (αντι-)ιδέες. η διάφανη και απλή αλήθεια (ως το απειραιώνιο σύνολο θετικών-δημιουργικώνιδεών) είναι εκεί-εδώ-παντού ως ακένωτη υδρία και αναμένει τους διψώντες οδοιπόρους-αναζητητές να προσέλθουν να πιούν να ξεδιψάσουν να ενδυναμωθούν και να μεταδώσουν το μύνημα της καθαρότητας και της διαφάνειας-φωτεινότητας και της απλότητας . η πεποίθηση μου είναι ότι ο καιρός είναι κατάλληλος τόσο για ξεκαθάρισμα ιδεών όσο και για επιλογή θετικών ιδεών και συνεπώς ενεργοποίηση αρετών!
   χαίρε
   ΔΑ

   Διαγραφή